JIM KWESKIN – NEVER TOO LATE: DUETS WITH MY FRIENDS

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
Label: Storysound Records

Voor zijn nieuwe plaat “Never Too Late: Duets With My Friends” heeft de Amerikaanse folk-, jazz- en bluesmuzikant Jim Kweskin uit Boston, Massachusetts dus een serie vrienden uitgenodigd om samen met hem 18 liedjes te komen zingen in de studio. Dat die vrienden in feite acht vriendinnen zijn mag u misschien verbazen maar elke muzikant weet dat een duet het best klinkt als het gezongen wordt door een man en een vrouw.

Jim Kweskin wordt dit jaar in juli al 84 jaar, dus vergeven we hem graag zijn interesse in het andere geslacht waar we gezien onze eigen leeftijd alle begrip kunnen voor opbrengen. Een extra voordeel bij deze plaat is dat “Never Too Late” een uitstekend album is geworden met allemaal coverversies van bekende en minder gekende stokoude nummers die de meer dan 60 jaar optredende Jim Kweskin zorgvuldig selecteerde uit de rijke muziekgeschiedenis.

Voor elke song zocht hij een passende vrouwenstem in zijn vriend(inn)enkring en de acht gelukkigen zijn Meredith Axelrod, Jessie Benton, Rose Guerin, Samoa Wilson, Maria Muldaur, Nell Foote, Juli Crockett en zijn eigen kleindochter Fiona Kwestin. Behalve deze laatste zijn het allemaal zangeressen waarmee Jim Kweskin gedurende zijn lange carrière ooit heeft samengewerkt. Met Jessie Benton zingt hij de traditional “The Cuckoo” dat hij in 1965 al op zijn album “Relax Your Mind” met haar had opgenomen. Hij draagt dit duets-album dan ook op aan deze zangeres die in februari 2023 op 83-jarige leeftijd is overleden in Los Angeles.

Zijn kleindochter Fiona zingt met hem mee op drie tracks: het op de tweede video te beluisteren nummer “You’re Just In Love” dat al in 1950 gecomponeerd werd door Irving Berlin, de uit 1927 stammende popsong “Side By Side” en de in 1929 gecomponeerde countrysong “What Does The Deep Sea Say” die bekend werd in de versies van singer-songwriter Doc Watson en van Woody Guthrie & The Almanac Singers.

De openingstrack “Let’s Get Happy Together” op deze plaat brengt Jim Kweskin samen met de nu ook al 81-jarige folk-, blues- en jazz-zangeres Maria Muldaur. Het in de jaren ’20 door Lil Hardin Armstrong - de vrouw van Louis Armstrong - geschreven en in 1938 uitgebrachte liedje kunt u in de versie van Jim en Maria beluisteren op de eerste audiovideo bij deze recensie. Andere klassiekers die op dit album aan bod komen zijn de Memphis Slim-song “Mother Earth” uit 1951 die hier samen met Rose Guerin wordt gebracht, het door Woody Guthrie gecomponeerde nummer “Sally Don’t You Grieve” dat samen met Meredith Axelrod wordt gebracht.

Verder horen we het van ‘The Carter Family’ in de jaren ’20 gekende “Engine 143” dat Jim Kweskin hier samen met Samoa Wilson zingt en de Leadbelly-klassieker “Relax Your Mind” waarop Rose Guerin een tweede keer meezingt. Ook Maria Muldaur komt een tweede keer aan bod in de ontelbare keren gecoverde song “The Sheik Of Araby”. De traditional “I Ain’t Never Been Satisfied” is tenslotte een kinderliedje dat Jim Kweskin op deze plaat samen zingt met drie dames: Rose Guerin, Samoa Wilson en Fiona Kweskin. “Never Too Late” is een plaat die vol staat met geschiedenislessen over de muziek die de eerste helft van vorige eeuw gekleurd heeft. De zogeheten ‘jeugd van tegenwoordig’ kan hier ongetwijfeld nog veel van bijleren.

(valsam)